De 5 tattva's

Gepubliceerd op 29 september 2023 om 15:41

Wij bestaan uit tattva's

Volgens de yogische leer bestaan we uit 5 elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. De yogi’s noemen deze elementen ‘tattva’s’. Het zijn de meest tastbare aspecten van ons gevoel van afgescheiden zijn.

Kwaliteiten

Tattva’s zijn pranische vibraties, trillingen van levenskracht. Het zijn de kwaliteiten waaruit ons lichaam en alle materie is opgebouwd.  De tattva’s hebben niet alleen invloed op het functioneren van ons hele lichaam, maar ook op ons gedrag, onze gewoonten en onze emoties. Tattva’s zijn dan ook een belangrijk onderdeel van de ayurveda, de holistische gezondheidsleer van de yogi’s.

Wij zijn PUUR

Onze bron is puur bewustzijn, eenheid, maar we voelen ons meestal afgescheiden. De illusie dat er geen eenheid is, maar afgescheidenheid wordt ‘maya’ genoemd. Er zijn ongeveer 31 stadia van eenheid naar de ervaring van volledige afgescheidenheid. Elk stadium kun je zien als een tattva. De laatste 5 van deze tattva’s zijn de aardse elementen.

De linker en de rechter

Wij brengen met behulp van de vuurademhaling en zittend in Virasan de linker en rechterhersnehelft in balans. Ondertussen zijn we gefocust op de vershillende tattva's. Wij beëindigen de kriya met het als het ware in elkaar draaien van alle tattva's. Zo verdeel je alle balans die je hebt opgebouwd weer in jouw tattva's. 

Meditatie voor het balanceren van de tattva's

De meditatie is een variatie op Kirtan Kriya (Sa Ta Na Ma), zie onze video, en brengt de vijf elementen in evenwicht. We ademen door een o-vormige mond en vibreren mentaal het mantra. We eindigen met een heerlijke krachtige kanonsademhaling 3X. En dan is daar balans en rust..

Naar een hoger bewustzijn

Het in balans brengen van de tattva’s is een eerste stap naar het ervaren van meer eenheid. Vanaf deze basis kun je je bewustzijn vergroten, van grof naar subtiel en van subtiel naar oneindig. Het beoefenen van Kundalini Yoga, de yoga van de vereniging met het hogere bewustzijn, helpt hierbij.

 

Wij nodigen jullie van harte uit om mee te doen met het balanceren van de tattva's!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.