Groepsmeditatie | De Basis

Gepubliceerd op 10 mei 2023 om 13:07

Groepsmeditatie | De Basis

Wij starten de groepsmeditatie met de basis. De kundalini meditatie is Kirtan Kriya en wij gaan dit combineren met een meditatie, die gericht is op het leren van mediteren.

Kirtan Kriya

Kirtan Kriya is een mantra-meditatietechniek. Het is een intensief vocaal gebed dat diepe, holistische genezing teweegbrengt. De voordelen van de techniek zijn breed en omvatten een verlaagde bloeddruk, verlaagd stressniveau, verbeterde slaapkwaliteit en meer.

Goed voor de gezondheid

Kirtan Kriya is een vorm van meditatie waarvan is aangetoond dat het een aantal voordelen voor mensen heeft.  Studies tonen bijvoorbeeld aan dat het regelmatig beoefenen van Kirtan Kriya-meditatie de stemming kan verbeteren, angst, stress, bloeddruk, hartslag en cortisolspiegels kan verminderen, en slapeloosheid kan verminderen.

Betekenis van het mantra

 • Sa: oneindigheid, kosmos, begin
 • Ta: leven, bestaan
 • Na: dood
 • Ma: wedergeboorte.

Dit is de cyclus van de schepping. Vanuit het oneindige ontstaat het leven, na het leven komt de dood, vanuit de dood ontstaat de wedergeboorte. Mededogen voert ons terug naar het leven. 

Drie klanken van het bewust-zijn

 • Wij gaan chanten in de drie klanken van het bewustzijn:
  De klank van de mens: werelds, materieel (normale of luide stem)
  De klank van geliefden: het verlangen om ergens thuis te horen (duidelijke fluisterstem).
 • De klank van God: van de oneindigheid, in jezelf (zwijgend).

Maar, hoe dan?

Iedere herhaling van de mantra duurt drie tot vier seconden.

Houding

Eenvoudige houding, kleermakerszit. De ellebogen zijn gestrekt hij het chanten en de vingertoppen raken om beurten de top van de duim en geven even een stevige druk.

 •  Bii ‘Sa’ raakt de wijsvinger, de Jupitervinger, de duim 
 •  Bij ‘Ta’ raakt de middelvinger, de Saturnusvinger, de duim
 •  Bij ‘Na’ raakt de ringvinger, de Zon, de duim 
 •  Bij ‘Ma’ raakt de pink, de Mercuriusvinger, de duim
 •  Begin dan weer met de eerste vinger.

Geluid

Begin de meditatie met een normale stem, twee minuten, fluister dan twee minuten en verdiep je dan zwijgend in het geluid. Laat de stilte ongeveer vier minuten vibreren, ga dan terug naar fluisteren en daarna naar de gewone stem. 

Focus

Focus je concentratie de L-vorm, terwijl je ogen gesloten zit. Stel je bij elke lettergreep het geluid voor dat naar binnen stroomt door de bovenkant van je hoofd en uit het midden van je voorhoofd (je derde oog).

Afsluiten

Om de meditatie goed af te sluiten strek je de handen zover als mogelijk is omhoog en spreid je de vingers wijd. Strek de rug, adem een paar keer diep in en uit en ontspan

Meditatie om te leren mediteren

Wij gaan een goede meditatie doen die speciaal is ontwikkeld voor mensen die niet weten hoe te mediteren, of het vermogen ervan wil ontwikkelen. Het is concentratie in actie. De meditatie zorgt ervoor dat jij  meer in controle kan zijn in allerhande situaties en kan zachtheid en focus brengen in het meest verstrooide verstand.

Maar, hoe dan?

De sleutel zit hem in eenvoud.

Houding

Zit in kleermakerszit, met een lichte jalandhar bandh, nekslot, je trekt de kin in zodat je een prachtige onderkin krijgt
Ogen: Richt de licht gesloten ogen op het Derde Oog (tussen de wenkbrauwen.)

Mantra: SAT NAM

Mudra: Plaats wijsvinger, middelvinger, ringvinger en pink van de rechterhand op de linkerpols. Plaats de vingers in een rechte lijn, zachtjes, zodat u de polshartslag in elke vingertop kunt voelen. Op elke hartslag, vibreer je mentaal het geluid SAT NAAM.

Tijd: ga 11 minuten door. Bouw op tot 31 minuten.