Oktober 2023

Gepubliceerd op 18 september 2023 om 12:10

19 Oktober 2023 | Regulier Gongbad

Gongbaden en gongbadtherapie zijn geen nieuwe alternatieve geneeswijzen. Integendeel, de gong wordt al langer gebruikt dan enig ander instrument voor holistische klankgenezing. De gong zuivert en balanceert de energetische meridianen, laat spanning en blokkades los, brengt de geest tot rust en brengt het lichaam in een staat van diepe genezing. De trilling van de gong wordt niet alleen door de oren gehoord, maar ook door ons lichaam gevoeld, en beïnvloedt ons op de diepste cellulaire niveaus.

Vanuit een wetenschappelijk oogpunt is de genezende kracht van gongs afgeleid van een natuurlijk fenomeen dat bekend staat als entrainment. In het Engels betekent Entrainment letterlijk ‘meesleuren’. Als we naar het woord kijken met betrekking tot de frequenties van de gong, dan wordt er met entrainment iets in een bepaald patroon of ritme laten geraken bedoeld.

Entrainment werd voor het eerst ontdekt in 1665 door de Nederlandse wetenschapper Christiaan Huygens. Hij hing twee slingeruurwerken aan een balk naast elkaar. Na verloop van tijd liepen de slingers netjes in de pas. Dit verschijnsel wordt de “Huygens synchronisatie” genoemd. Hij zette een kamer vol met slingerklokken waarvan de slingers op iets andere tijden zwaaiden. Toen hij de volgende dag terugkeerde naar de kamer, ontdekte hij dat het zwaaien van de slingers allemaal synchroon was verlopen.

Terwijl gongs bespeeld worden, resoneren de krachtige ritmische trillingen door het hele lichaam. Het geluid van deze harmonische trillingen stimuleert de alfa- en theta-hersengolven die geassocieerd worden met diepe meditatieve en vredige toestanden die zeer bevorderlijk zijn voor genezing. Ze vertragen ook het hart en de ademhaling, waardoor een therapeutisch effect ontstaat op lichaam en geest. Wanneer de hersengolven en het lichaam gesynchroniseerd zijn, kan het evenwicht in lichaam, geest en ziel worden hersteld en kan stress worden losgelaten.

Gong Yoga 6 weeks thema | Balanceren van de vijf tattva's

Volgens de yogische leer bestaan we uit 5 elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. De yogi’s noemen deze elementen ‘tattva’s’. Het zijn de meest tastbare aspecten van ons gevoel van afgescheiden zijn. Tattva’s zijn pranische vibraties, trillingen van levenskracht. Het zijn de kwaliteiten waaruit ons lichaam en alle materie is opgebouwd. De tattva’s hebben niet alleen invloed op het functioneren van ons hele lichaam, maar ook op ons gedrag, onze gewoonten en onze emoties. Tattva’s zijn dan ook een belangrijk onderdeel van de ayurveda, de holistische gezondheidsleer van de yogi’s. Onze bron is puur bewustzijn, eenheid, maar we voelen ons meestal afgescheiden. De illusie dat er geen eenheid is, maar afgescheidenheid wordt ‘maya’ genoemd. Er zijn ongeveer 31 stadia van eenheid naar de ervaring van volledige afgescheidenheid. Elk stadium kun je zien als een tattva. De laatste 5 van deze tattva’s zijn de aardse elementen. Lees hier meer over de vijf tattva's.

Gong Heling

Ons menselijke energiesysteem is zeer vatbaar voor beïnvloeding en verandering. Alhoewel niet alle mensen de behoefte aan genezing en koestering begrijpen om in balans en in vrede te blijven, beheren we toch allemaal elke dag onze energie. Op dezelfde manier waarop we in de eerste plaats kwetsbaar waren om gewond te raken, zijn we volledig in staat om onze wonden te genezen. Maar er is bewust werk nodig om al jouw systemen op elkaar af te stemmen en samen te laten werken. Of je nu schaduwwerk wil doen, op zoek bent naar emotioneel evenwicht of fysiek weer in balans wil komen, of bijvoorbeeld je hart wil openen en de groene prachtige uitgestrektheid van Anahatha wil beleven, de gong kan jou helpen. Door de ontspanning, de meditatieve staat waarin je komt en het daadwerkelijk veranderen van jouw fysiologie is de gong jouw vriend. En wij helpen je graag. Lees hier meer over Gong Heling

Vrijdag 27 oktober | Groepsmeditatie Maan

Eeuwenlang hebben mensen verwonderd naar de maan gekeken. De maan wordt al lang geassocieerd met magie, mysterie en wonderen. In veel culturen wordt volle maan beschouwd als een tijd van grote kracht en wordt vaak geassocieerd met magie en mystieke energieën. De nieuwe maan is een tijd van duisternis en een nieuw begin, waardoor het de perfecte gelegenheid is om na te denken over waar je bent en waar je naartoe wilt. Door de tijd te nemen om je te verbinden met jezelf en de energie van de aarde, kun je helderheid krijgen en je richten op wat je de komende weken en maanden wilt bereiken.

Antar Naad

Wij beginnen de groepsmeditatie met de Antar Naad Meditatie. Deze meditatie is een sleutel tot het openen van de stromende energie van bewustzijn, de stroom van Kundalini. Het nieuwe bewustzijn zal je de autoriteit geven om de juiste keuzes te maken om de lelijkheid van het leven te overwinnen. Je zult vredig en veilig zijn. De meditatie geeft je meesterschap over het weven van woorden, met andere woorden, je wordt meester van het gesproken woord, je krijgt de kracht van projectie. Het beschermt je tegen elke negativiteit die op je afkomt. Op deze manier krijg je controle over jouw 'zijn', oftewel jezelf, je maakt de kracht van je eigen identiteit, je bouwt als het ware jouw kracht, met jouw oergeluid.

Volle Maan | 27 oktober

De volle maan wordt al eeuwen gebruikt als een tijd om intenties te stellen, wensen te doen, te mediteren en verlangens te manifesteren. In Volle maan tijd wordt gezien als een tijd waarin de sluier die de geziene en onzichtbare werelden verbindt, op zijn dunst zou is – hierdoor is het voor ons gemakkelijker om ons te verbinden met het spirituele rijk. Als je je ooit geroepen hebt gevoeld om met de volle maanenergie te werken, maar niet zeker wist waar je moest beginnen, dan is dit voor jou de perfecte meditatie. Klik hier voor meer informatie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.