Vetten

Lipiden

Vetten worden ook wel lipiden genoemd. Dit zijn de macronutriënten die energie opslaan voor ons lichaam. Vetten hebben lange ketens van koolstof en waterstof en wanneer ze worden geconsumeerd verhogen ze de opname van in vet oplosbare vitamines zoals vitamines a, b, d, e, en k.

Waarom zijn ze nodig?

Vetten zijn nodig om de celmembranen goed te laten functioneren, om lichaamsorganen tegen schokken te isoleren, om de lichaamstemperatuur stabiel te houden en om huid en haar gezond te houden.

Het lichaam maakt het niet aan

Het lichaam kan van nature geen essentiële vetzuren aanmaken. En dus halen we dit uit ons voedsel. Vetten hebben vaak een slechte reputatie.

De hoeveelheid

Er wordt tegenwoordig vooral gekeken naar de hoeveel vet die we binnenkrijgen, maar het is nog belangrijker om ervoor te zorgen dat we de juiste soorten vet binnenkrijgen.

De verschillende soorten

Er zijn verzadigde en onverzadigde vetten en er zijn natuurlijk transvetten. De meeste onverzadigde vetten zijn echt goed voor je, zoals die van een avocado. En verzadigde vetten kunnen in zeer kleine doses voordelen hebben, maar zijn zeer schadelijk bij overmatige inname.

Transvetten

Er zijn ook transvetten die meestal uit oliën komen via een voedsel verwerkingsmethode die gedeeltelijke hydrogenering wordt genoemd. Wanneer olie wordt gehydrogeneerd, verandert het van een gezonde vorm van vet in een zeer ongezonde vorm die transvet wordt genoemd.

Controleer het etiket

Omdat overtollige transvetten erom bekend staan ​​veel gezondheidsproblemen te veroorzaken is dat iets wat je doorgaans wil vermijden. Wat je kunt doen door op het etiket of de ingrediëntenlijst te letten op alles dat gedeeltelijk gehydrogeneerd of gehard staat, want zo worden transvetten gemaakt.

Cholesterol

Een andere voedingsstof waar je misschien van hebt gehoord en een deel van de lipidenfamilie, is cholesterol. Deze wasachtige, vetachtige substantie, maakt ongeveer 30% uit van alle dierlijke celmembranen en is een vereiste voor cellen om met elkaar in wisselwerking te staan. Ze houden meer dan alleen cellen bij elkaar, deze membranen spelen een cruciale rol bij het reguleren van de celfunctie en zorgen ervoor dat chemicaliën de cellen in en uit kunnen gaan.

Cruciaal voor de hersenen

25% van cholesterol in ons lichaam zit in de hersenen en is cruciaal voor de vorming van mentale synapsen.

LDL

Er is in de wereld veel bezorgdheid over een hoog cholesterolgehalte, aangezien het een van de belangrijkste oorzaken is van coronaire hartziekten. Een hoog cholesterolgehalte is slecht als je een hoog gehalte aan LDL-cholesterol hebt die afkomstig is van fastfood, chips, koekjes, glazuur, donuts en alles met transvetten erin.

HDL

Een gezonde en uitgebalanceerde hoeveelheid HDL-cholesterol in het dieet kan daarentegen de kansen op hartaandoeningen enorm verminderen. Vooral als je ze in bronnen vindt, zoals biologische bonen en groene bladgroenten.

Omega-vetzuren

Zie ook de waarheid over Omega-vetzuren

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.