Omega-vetzuren

Essentiële vetzuren

Waarschijnlijk een van de belangrijkste discussies met betrekking tot vetten zijn de meervoudig onverzadigde vetten genaamd Omega 3 en Omega 6. Deze omega-oliën zijn essentiële vetzuren. Wat betekent dat ze niet door ons lichaam worden gemaakt en extern door onze voeding moeten worden toegevoegd.

Omega 3 bronnen

Grote bronnen van omega-3 vetzuren zijn onder andere vlas, chia en hennepzaad, zeewier, bonen, winterpompoen, bladgroenten, wilde rijst en kool, bloemkool, broccoli en bessen.

Omega 6 bronnen

Geweldige bronnen van omega-6 zijn onder meer: pompoenpitten, zonnebloempitten, avocado's, linzen, pistachenoten, acai, walnoten, paranoten en de meeste andere noten.

Plantaardige olie en visolie

Hoe zit het met vis en plantaardige oliën? Het is waar dat zowel vis als groente-olie rijk zijn aan deze omega-vetzuren.

Oxidatie van visolie

Er zijn echter enkele grote problemen met beiden. Als visoliën na extractie in contact komen met hitte, licht of zuurstof kan dit oxidatie veroorzaken. Helaas is de overgrote meerderheid van de beschikbare visolie ranzig en bevat het niet het percentage omega-zuren dat normaal wordt geadverteerd.

De vis produceert ook niet zelf

Nog interessanter, de vissen die door de meeste aanbieders als bronnen wordt gebruikt, produceren niet echt omega-3-vetzuren, maar verzamelen ze in plaats daarvan extern, net als wij, door micro-algen of prooivissen zoals plankton te consumeren die omega-3-vetzuren hebben verzameld.

Roofvissen

Vette roofvissen zoals haaien, zwaardvis, tegelvis en witte tonijn bevatten mogelijk veel omega-3-vetzuren, maar door hun positie bovenaan de voedselketen, kunnen deze soorten ook giftige stoffen opstapelen door biomagnificatie. Tevens produceren ook zij de vetzuren niet zelf.

Algen

In de afgelopen jaren zijn een aantal geweldige plantaardige bedrijven gestart met de verkoop van pure algen of soortgelijke supplementen. Zij maken het ons mogelijk om Omega-3 uit dezelfde bron te halen als vis. En het wordt ook duurzaam en hernieuwbaar gekweekt in bio-vriendelijke boerderijen.

Plantolie

Vreemd genoeg worden vandaag de dag vegetarische oliën, zoals olijfolie of zonnebloemolie aangeprezen als een gezonde olie om te gebruiken bij het koken.

Reclame

Nieuwe studies tonen echter aan dat deze beweringen product marketing en reclame zijn en dat in werkelijkheid alle verwerkte oliën, waaronder de beroemde en legendarische kokosolie, hoge bloeddruk veroorzaken en hartaandoeningen kunnen veroorzaken.

Haal het uit onbewerkte bronnen

De toevoeging van bewerkte olie aan het veganistisch dieet is tegenwoordig de enige reden dat mensen met dit dieet überhaupt hartaandoeningen kunnen krijgen. Daarom is de beste plaats om vet uit een dieet te halen absoluut die van natuurlijke onbewerkte bronnen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.